Sunday, July 27, 2014

Boycott Israel ? Boycott Amerika ? Ni aku nak cakap...

Assalamualaikum.

Ternyata untuk memboikot semua barangan Israel bukan mudah. Sebab semua benda pakaian, makanan, dan teknologi merangkumi produk Israel. Aku pun tak tahu lah celah mana semua benda benefits to Israel. Sumpah aku pun tak faham !

Dari sekecil kecil perkara, kata mereka..semua datang dari Israel. Apakah ini semua ? Dari cip , sim cards, video signals, tambah tambah lagi facebook. Apa kejadahnya. Tak mampu aku nak boycott semua. (Setelah aku baca di link ni, janganlah menjadi lemah untuk memboikot, tapi bacalah sekadar ambil tahu apa yang menyumbang pada Israel http://prepperchimp.com/2014/07/22/so-you-want-to-boycott-israel-heres-a-list-of-products-and-services-you-need-to-start-with/

Berkenaan isu boycott Mcdonalds. Aku tak lah nak heran sangat sebab ada orang bangga dan mendabik dada sebab diorang dah boycott Mcdonalds dah lama dah. Bagus la...Tapi yang lain kalau, tak boycott sama ja la. Jadi harus dibanggakan kah ? Kemudian, ada pulak segelintir manusia yang memandang jijik  dan mengutuk keras pada mereka yang masih membeli Mcdonalds dan pekerja Mcdonalds itu sendiri. 

Macam ada satu video viral kat facebook "Nama Saya Bukan Nasir". Kononya buat video baru pasal orang kerja kat Mcdonalds menyumbang peluru untuk membunuh Palestinians. Kemudian diletakkan pulak Nasir orang sebenar yang kerja kat Mcdonald's.  

Jangan buat macam tu lah. Tak perlu. Mungkin ko tak jenis boycott Mcdonalds, tapi produk lain berlambak pulak kat rumah. Nak sound sound orang, ni produk macam laptop, handphone tu semua pi campak pi. 

Anyway, pasal Mcdonald's ni bagi aku, tak perlulah nak makan lagi nampaknya benda ni penyumbang terbesar negara Israel. (sebab dia nampak besar, jadi kononya harus boycott). Ala, lagipun korang boleh jimat duit kan. Any fast food tak elok untuk kesihatan wei..

Bab makanan pulak, makan lah apa saja makanan yang halal dan sihat. Kalau terlajak beli produk Israel..bukan lah salah korang pun. 

Aku tengok benda ni bukan masalah boycott bermusim ke tak, tapi benda dijual depan mata korang. Kalau tak jual orang takkan beli. Sama macam rokok weh, kalau kerajaan larang jual rokok rakyat malaysia takkan merokok. 

Simple kot.

Tapi, biasalah nak berhenti menjual semua produk dia adalah mimpi ja. Benda yang tak mungkin berlaku. Kecualilah kerajaan kita melarang produk produk ni dari dijual...

Aku bukan boycott Israel. 
Tapi aku boycott percetusan idea peperangan dan dimulakan oleh pihak tertentu di Israel. 

Aku bukan boycott Amerika.
Tapi aku boycott percetusan idea dimana pihak tertentu telah menyokong dan bersekongkong sepenuhnya dengan tindakan Israel.

Same jugak seperti negara Russia dan Ukraine yang ada kaitan membunuh 289 penumpang pesawat MAS. 

Astaghfirullahalazim...

You see, there are lots of muslims in America, and there might be some in Israel. Tak mungkin aku nak membabitkan semua saudara saudara Islam aku yang ramai disana. Aku doakan moga Islam akan terus maju dan berkembang disana. 

Yang penting aku kat sini akan terus doa dan terus berdoa untuk keamanan Palestine dan Syria dan bagi semua negara negara yang sedang bergolak dengan peperangan. Berdoa agar semua Umat Islam dalam keamanan, diampunkan dosa dosa agar kita semua dapat berjumpa di Syurga Firdaus kelak. 

Aku ada termimpi mimpi gak kononnya kenapa kerajaan tak hantar kita semua pi Gaza, pi Syria sana tu. Kenapa semua negara yang buat demonstrasi bagai, tapi sekadar demonstrasi di jalanan, lepas tu tangkap gambar masuk facebook ja. Tindakan lanjut, takda. Sampai kat PBB, pun takdak tindakan. Tak paham aku. Padahal terang terang benda salah, satu dunia seolah olah tak boleh berbuat apa apa. Sekadar, cakap saja takdak fungsi. 

Aku berangan angan gak, kalaulah satu dunia yang konon boycott habis dengan Israel tu, kenapa tak bergabung dan ja habiskan semua yang jahat jahat kat sana tu ? Kompom Israel jatuh. Tapi tu angan angan aku je la. 



Oklah ye, mak I pun dah bising kat dapur tu nak masak untuk raya. I got to go. Boycott, buatlah sekadar yang mampu, yang penting doakan mereka. Sekian trimas..


 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by Alieff Artwork