WE ARE BLOGGERS UNITED

Tuesday, August 31, 2010

Namewee Menghilangkan Diri??? Ikuti Kisah Lanjut Tentang Namewee Yang Lebih Popular Dari Siti Nurhaliza Binti Suparman !

Mari beli CD lagu Mawi !! Eh, bukan Mawi laa Namewee !

Sedih dengan sikap Namewee. Kita dah 53 tahun Merdeka, tapi ada juga orang yang masih tak merdeka macam Namewee. Namewee nak tarik perhatian orang ramai untuk mendengar rintihan hati dia. Tapi dia silap, dengan cara mengutuk, mencaci, menghina kaum lain, dan kerajaan..dia fikir itu cara terbaik untuk dia sampai kan mesej !

Nah, blog Namewee : http://namewee.blogspot.com/

Aku juga kecewa dengan sikap-sikap orang melayu yang kuat sangat melatah, takde gunanya kau berperang dalam dunia internet ni, di youtube namewee, di facebook namewee, di twitter namewee, malah di blogspot namewee kau orang nak kecam dia buat ape? Takde gunanya...lebih teruk lagi keadaan ada la...kaum cina dan kaum melayu semakin berperang disebabkan kes Namewee..Biar sajalah pihak berkuasa yang ambil tindakan, kita hidup kat Malaysia ada undang-undang...siapa langgar, rasalah penangannya...

Gambar Namewee @ Wee Meng Chee


Aku tahu hidup Namewee tak senang sekarang. Mana-mana dia pergi pun, orang melayu mesti buru dia punya...entah-entah ada pakatan bunuh kot...mana lah tau, kita ni dah idup dalam zaman ekstrem. Kalau tak puas ati, macam-macam bleh berlaku.

Aku agak tak puas hati bila ramai yang mempersoalkan pasal hak-hak melayu kat tanah melayu. Ada yang kata bukan melayu yang bebaskan Malaysia, melayu patut balik indonesia, hang tuah bukan melayu la...macam-macam yang aku baca yang bikin hati panas...yah mereka cuba provoke, provoke lagi. Bikin hati panas, kenapa nak putar belit cerita ? Sila buka buku sejarah balik...tak payah nak gaduh-gaduh.

Berminat nak beli CD Namewee? Tak payah laa

Aku suka kawan dengan cina, aku suka kawan dengan india...waktu aku sekolah kat Bukit Bintang Girls School dimana semua kaum hidup macam satu keluarga. Cikgu-cikgu tak pernah bezakan layanan antara kami. Kami tak bergaduh sesama kaum...sebab isu Namewee, keutuhan kekeluargaan semua kaum dalam satu malaysia mampu tergugat. Aku sedih !

Video klip Kawanku dari Namewee...panas hati...orang takkan suruh kamu balik china kalau kamu buat perangai elok-elok...sebab tu lah kamu kena ikut undang-undang...ini bukan kerajaan kamu sendiri...



Negarakuku lagu Namewee - paling sedih bila dia cakap pasal laungan azan di waktu pagi macam lagu cinta..suara pecah...



TNB Malaysia Fuck dari Namewee - Aku tak sangka Namewee ni macam ni...bila dia kejar orang TNB tu, dia bukannya nak cakap elok-elok..even orang TNB pun macam sengal je, tapi kenapa Namewee nak jerit-jerit macam tu...macam tak ada budi bahasa langsung...TNB pun sepatutnya layan la customer elok-elok dan terangkan secara berkhemah supaya customer yang menjerit-jerit ni takde la sampai mencarut-carut kat situ...


Lagu namewee yang last sekali ni aku tak tau la lirik dia...tapi banyak carut-carut...kalau korang reti translate, bagitahu aku la...


Walau macamana pun aku suka penulisan dari Ben Tan - Malaysia-Instict.com berkenaan entri pasal Namewee ni : Namewee : The Nation's Excess Baggage. Apa yang ditulis tu memang benar...so korang baca dan renung-renungkan lah...sama-samalah kita menjaga keamanan Negara Malaysia...tak mustahil Malaysia dijajah satu hari nanti kalau kita tak menjaganya...

By continuing to insult Malaysia, Malays, Islam and the government, it is obvious that Namewee does not love his own country.

Therefore, Namewee doesn’t deserve to be called a Malaysian and should not enjoy the rights of a Malaysian citizen, what more demanding the same rights as Bumiputra.

A disloyal citizen like Namewee can, at any time betrays the country and jeopardized our sovereignty.   It’s not just that his videos and songs that are ‘harmful’ to the nation but Namewee himself at any time is able to post a threat to the national security in the form of treachery.

Namewee did not show any remorse nor regret for doing what he did.  He takes the quick forgiveness, tolerance and the second chance given to him on the first incident, as a sign of weakness of the Malay-led government.

He has no respects whatsoever towards the Malay-led government but the government seemed to have missed it.

Namewee is no longer a teenager.  He is now an adult and is very well aware of his doings or wrongdoings and its consequences.

He loves inciting hate towards the Malays and Malaysia.  He enjoys the support he is getting from other racists, potential traitors or traitors of the country.

Obviously, Namewee is not a small, isolated case.  Namewee is on FaceBook - having his own fan-club.  Namewee is a stinking excess garbage, causing discomfort and uneasy feelings in the country.  He should be stopped, immediately.

There is no ground for comparing Namewee and Puan Hajjah Siti Inshah, the Principal who was accused of making racist remarks towards the immigrants because unlike Namewee, there is no question about Puan Hajjah Siti’s loyalty and love for the country.

Puan Hajjah Siti is not a potential traitor.  She is a law-abiding citizen with an excellent service record as a teacher.

Puan Hajjah Siti was not making fun of Buddhism like Namewee did towards Islam.  What she did was merely asking the Chinese to go home, to where their hearts and souls belong, that is China - a suggestion that suits perfectly well for a Chinese like Namewee.

It is funny that Namewee or any Malaysian Chinese who hate Malaysia so much to find her suggestion as ‘hurtful’.

A person like Namewee is not capable of feeling hurt because his heart is overwhelmed with hatred.  Namewee is a symbol of communists bloodlines still exist in Malaysia.  They are brutal and cold-blooded - incapable of feeling sorry, remorse or regret when doing something wrong.

Namewee, like all the Malaysian Chinese who support him, are not fighting for equality or a ‘better’ Malaysia.  They are merely fighting for a ‘different’ Malaysia, a Malaysia where the Chinese conquer it all.
If Namewee didn’t migrate voluntarily, then the government must take away his citizenship immediately or the country will be in danger, sooner or later.  A ‘garbage’ not thrown out, could cause deadly diseases to be spread.

A stern action and a good unforgettable lesson should be imposed on Namewee now, before he causes an outbreak in the country.

Namewee can always go and find other countries where the Chinese can have their own school, practice their own language and culture without interference.  I believe, the only country that they can totally do that, is China!

Another option is Taiwan, the country which he chose to further his studies.  Chinese believers are said to be much more extreme in Taiwan as compared to China.

Namewee should listen to Puan Hajjah Inshah and go back to China or Taiwan.  We really need to clean up our country from excess garbage like him.  His smell has started to bother not only the Malays and other Bumiputras but also the Indians and the tolerant Malaysian Chinese.

Unrecyclable garbage like Namewee doesn’t belong in a well mannered, civilized society, in fact, he should be discarded - burnt or buried deep down under.  Even Alam Flora doesn’t have the capability to handle garbage like him, but the police might be able to clean him up thoroughly. - Sumber -

Cara Mengupas Telur Rebus Dengan Pantas Dan Cantik !

Lawak ! Kupas telur 5 saat je dah siap, tanpa kesan robek sana-sini. Hihii...ape rahsianya ? 
Jom tanya Lisa Surihani...Hehehe...

Sila play video ini untuk ketahui cara mengupas telur dengan pantas dan cantik !



Amacam, best tak cara kupas telur ? Cepat je kan ! Cuma perlu lubangkan bahagian atas dan bawah telur, kemudia tiup POP! Dah keluar sebiji telur rebus yang cantik dan licin...aku nak cuba laa buat. Tapi nanti ade bau mulut aku lak kat telur tu kan...hahaha...berkat !


Monday, August 30, 2010

Kisah Seram : Mangsa Culik Mati Terjun Banggunan !

Updated : Sebenarnya si penculik orang Srilanka tuh telah menyamar sebagai pemandu pelancong ok. Si penculik yang jahat ni dia dah aim orang sri lanka tu dan tunggu kat KLIA, menyamar sebagai pemandu pelancong. Orang-orang sri lanka yang malang tu terpedaya kononnya nak bersiar-siar tengok kawasan negara Malaysia ni dan ikut si penculik tu...memang malang !

Gambar mangsa culik mati terjun banggunan dalam keadaan bergari dan berbogel !

Aku rasa kisah ni agak mengerikan laa...kesia kat orang Sri Lanka ni dah la kena culik, lepas tu dilayan macam binatang pulak tu. Mengikut berita utusan, orang Sri Lanka ni diculik, didera, digari, dibogelkan, diseksa, tak beri makan dan minum dan dikurung dalam sebuah bilik gelap yang dicatkan warna hitam.

Penculik ni nak RM500,000 dari keluarga mangsa...anyway neighborhood kat situ takde siapa pun yang dengar jeritan ke atau nampak benda-benda yang mencurigakan kat kawasan rumah diroang tu...tau tau je ada mangsa culik terjun banggunan sampai mati masa time orang balik kerja. - Sumber -

Nekad, diorang nekad weh.,.dalam keadaan bogel diorang desyyummm terjun banggunan. Sorang mati, sorang patah kaki. Hurm, kejam betul penculik tuh ! Semoga diberi balasan setimpal dunia akhirat...! 

P/s : Aku tak sure penculik tu warga asing or warganegara kita....




Sunday, August 29, 2010

Koma Akibat Demam Panas.

Ya Allah, kau selamatkanlah aiman..kau lindungilah aiman...semoga aiman cepat sembuh, bangunlah dari koma. Ceriakan balik kehidupan kami semua, Ya Allah...janganlah kau ambil nyawanya..

Semua post tentang Aiman : 


video

Aiman, cikgu rindu Aiman...cikgu nak lawat Aiman kat Hospital Kajang ! Tapi tak kesempatan lagi nak pergi tengok Aiman...macamana Aiman boleh kena demam panas ? Cikgu dapat tahu dari Cikgu Finas...urm...Cikgu Finas kata Aiman demam teruk sampai kuman merebak kat hati dan otak Aiman...

Aiman, cikgu sedih ni. Cikgu sayang Aiman...cikgu suka main-main dengan Aiman...cikgu selalu sakat Aiman kat sekolah sebab Aiman paling comel walaupun paling nakal. Kalau Aiman dah takde, cikgu tahu mesti sekolah akan sunyi...bertambah sunyi.

Aiman, Aiman cepat sembuh ya ? Love much...


Saya Seorang Blogger Yang Membosankan : Klon Blogger Dah Ramai Sangat Dah Ni, Bosannya.... !

Ayoo, lepak sini tajuk sama...lepak sana tajuk sama...benda yang dibincangkan pon sama...ayat pon lebih kurang sama. Boring laaa. Takde ke blog yang cakap benda yang bukan-bukan sikit, extra sikit dari biasa ? Huhuhu...kalau semua macam klon...bosan la aku nak baca...Tambahan plak ramai sangat yang kaki bodek-bodek ni...korang taknak bodek aku ke? Aku suka, tapi takde yang sudi haha... ah bosan !
Motif entri ni : Aku agak dah bosan jadi seorang blogger.  Er...Just-koi pun benci blogger yang tak berkualiti macam aku. Haha..

Ni lagi satu ni...woii nuffnang, sila cepat sikit approved dan hantar cheque aku tu ok...aku tengah berfikir-fikir ni nak buang ko ke tak...tapi aku rase aku nak glitterati aku balik kot. Tapi lepak dulu, aku tengah tunggu duit Youthsays sampai depan rumah aku...hehe..korang buat kerja cepat sikit boleh tak ?

Nampak macam tak ceria je komen-komen kat blog aku ni kan? Hahaha...maklumlah tuannye memang sebok cam menteri..aku takde masa sangat nak layan komen korang dalam penghujung tahun ni..korang tunggu je la, aku akan aktif balik menjelang November...hehe..

Ape lagi nak cakap ? Facebook, i hate you...woiii kerajaan Malaysia bila nak haramkan facebook ni ? Penat je aku merintih-rintih...takde sape nak dengar. Hahaha...oh, kepada blogger-blogger yang tengah join contest tu...diharapkan korang menang ;) Mood contest aku belum datang lagi...so korang rebut lah dulu tanpa penyertaan aku ye...Jom buke !

Video Orang Bunuh Diri Terjun Banggunan World Trade Center 11 September 2001 : Tiada Peluang Untuk Hidup !

Tetiba-tiba rasa nak follow up pulak cerita yang dah lama ni kan...tapi apa salahnya kita renung-renungkan...berwaspada selalu...bersyukur dan insafi diri. Dah cukup baik kita duduk kat Negara Malaysia yang aman makmur ni. jangan la buat benda-benda yang boleh mengundang bahaya kepada rakyat sendiri...

Bomba selamatkan orang dalam World Trade Center... ! Aksi mendebarkan !! Pengalaman bomba dalam banggunan runtuh !





Video mangsa World Trade Center 11 September 2001, terjun banggunan masa banggunan runtuh... ;(

Pengalaman mamat ni tengok mangsa World Trade Center terjun dari banggunan sebab takde jalan nak selamatkan diri lagi !! Pengalaman yang mengerikan !!


Apa kata Bush pasal kejadian ni?? Bush dikatakan ada advance knowledge pasal kejadian 11 September 2001, yeke? No komen...Bush...Bush...kantoi ke...camne nak jawap...nampak macam dah tahu lebih awal je pasal serangan tuh...taklah nak watpe la kan..

Bush terperangkap dalam soalan pasal 11 September 2001...

Bush cerita benda lain pulak kat budak-budak masa budak tu tanya pasal 11 September 2001...kantoi reka cerita la Bush...
Kantoi dah bush...nampak sangat laa muka ko hiding something...


Dilema Seorang Blogger : Politik Punca Pepecahan Dan Perbalahan Antara Kaum Di Malaysia !! Politik Macam Najis !!

Tengok laa betapa aku benci benci betul permainan politik kat bumi ni...kenapa kalau ade politik mesti nak main kotor ? Kenapa ? Kenapa orang yang berpolitik semakin rosak mindanya ? Kenapa tak berpolitik secara profesional ? Semakin lama kandang politik makin kotor, penuh najis...hina betul !

Apa jadik pada kita ? KIta dah mula menuding jari salahkan cina, salahkan india, malah kita juga menyalahkan kaum tercinta kita sendiri, kaum melayu ! Apakah semua ini ? Berlaku hanya sebab mainan politik...najis ! 

Macam ni ke nak suruh aku undi untuk keamanan negara ? Masing-masing punya parti macam haramm je aku tengok. Ape semua ni ? Wehhh minda orang melayu pon dah semakin miskin aku tengok...bila kaum  sendiri berpecah, sah sah laaa perpecahan tu berlaku dalam agama sendiri...dimana keamanan, kedamaian yang seharusnya dipupuk oleh umat Islam ?

Islam di mata dunia pun semakin tercalar, dikatakan terrorist, dikatakan pembunuh, dikatakan seperti setan !  Kalau luar negara anggap kita macam tu, ia sedang berlaku dalam negara kita sendiri ! Tapi siapa yang buat nama Islam macam tu, siapa yang mulakan? Berbalik kepada parti-parti politik yang dipimpin oleh orang yang tidak berotak...

Ahhh, terima sahaja hakikat dunia semakin musnah...! Tiba tiba saja saya rasa amat tak bersetuju kalau guru dibenarkan berpolitik. Saya taknak guru rosakkan minda anak-anak murid kat sekolah ! Saya taknak martabat perguruan terpalit taik...

Tapi takpe gak laa kalau guru tu nak berpolitik, asalkan dia tahu keseimbangan, dia tahu jaga akauntabilitinya sebagai seorang guru..tapi guru zaman sekarang dan guru zaman dulu lain , neo ! Semua nak kejar duit, semua nak kejar glamour ! Ahhh...camne nih? Dilema betul duduk dalam negara yang dikatakan aman, tapi sedang  nampaknya dilanda kemusnahan !

Saturday, August 28, 2010

Penyeksaan Binatang Berleluasa.

Ishh dia pukul ikan pakai tukul hidup-hidup !! Nampak sangat kejam, siap gelak tawa lagi !




Ape perasaan korang tengok dia tukul kepala ikan tu macam tu sambil gelak-gelak ? Orang ni gile kot ! Takut aku tengok dia seksa hidupan laut  tu macam tuh ! ; (


Lelaki Kencing Merata-rata.

-Its time for peeing story-


Im back! Wah Two post in a day! Bagusnya. Oh, berbalik kepada tajuk di atas, saya rasa musykil sungguh bila kaum lelaki berani sungguh kencing merata-rata atau mungkin sesetengahnya tidak. Saya tak cakap ikut suka, tapi dah banyak kali sengaja tengok tertengok lelaki yang tak menyempat - nyempat nak kencing, cari port kencing yang boleh dilihat oleh khalayak. Dan, saya cukup tak suka sukakah? kalau tertengok benda itu.Ok.

Kadang2 cina..
Kadang2 melayu..
Kadang2 india..

Semua sama. Mungkin tak tahan sangat kot? Tapi sekurang-kurangnya, tolonglah tahan dan carilah public toilet terdekat. Sebab mata yang melihat atau terlihat ni boleh naik mual. Lebih2 lagi kalau time tu tengah syok makan waffle yang sedang panas perisa peanuts dan chocolate - mengikut pengalaman sebenar.

Di sebalik kemusykilan ini. Aku cuba buat kesimpulan bahawa, lelaki senang kencing merata-rata sebab :

  1. Kencing cepat/laju kot.
  2. Bentuk yang senang disimpan kot.
  3. Cara kencing lebih mudah sebab berdiri kot.
  4. Takdelah malu sangat sebab lelaki kan macho kot.
  5. Tidak berfikiran negatif seperti wanita, slamber jer kot.
  6. Kedekut nak keluarkan 30sen untuk ke tandas awam kot.
Setakat ini, itu je la yang paling senang untuk difikirkan. Lain-lain hal tak tahu lagi. Mungkin lebih baik jika ada denda atau hukuman ke atas orang yang kencing merata-rata ni.Denda yang macam mana agaknya sesuai yer?



Ikhlas dari kepala ke lutut, neo si lampu neon.

Video Orang Yang Benci Islam, Orang Yang Benci Allah S.W.T, Orang Yang Benci Nabi Muhammad S.A.W ! Orang Islam Perlu Teguhkan Iman !

Video orang yang benci Islam, orang yang benci Allah s.w.t, dan orang yang benci Nabi Muhammad s.a.w ! Orang-orang ni mengutuk umat Islam dan agama Islam...

 Terbaru!! Florida Church nak anjurkan pesta bakar al-quran sempena 11 September???
Gambar orang bakar Al-quran di India !!

Video 1 : Jesus ke Allah ?

Brother ni benci islam sangat-sangat, dia suruh semua orang Islam convert jadi Christian..dia cakap orang islam ni orang jahat. sesiapa yang menganut agama islam, diorang ni memuja setan..Dia ni gak banding kan kehebatan bible dengan kehebatan al-quran...dia percaya yang Jesus tu sangat cool...selebihnya tu aku tak paham ape la dia merepek pasal logik logik tuh...tapi tak leh blah la kau ni bongok...!

Video 2 : Orang Islam Nak Jajah Amerika !

Mamat ni pulak rasa tergugat giler bila dapat tau masjid akan dibina di Amerika. Dia kata buat ape bagi orang islam buat masjid kat sini?? sedangkan diorang yang musnahkan world trade centre dulu  sampai membunuh dekat 3 ribu orang ? Kenapa nak bagi orang Islam conquer amerika ??  Lepas tu dia quotes plak ape yang ade dalam quran...! Dia cakap orang islam ni berpura-pura baik, tapi sebenarnye jahat...dia suruh orang Amerika ni berhati-hati dengan Islam yang cuba mendominasi dunia...


-Sumber-



Bak kata mak aku, jangan bagi muka dekat orang putih. Jangan nak baik-baik dengan orang putih ni..sebab diorang ni jahat...memang diorang ni jahat pun...sedih gak la bile tengok video ni...apesal diorang tuduh orang Islam ni jahat ? Macamana ni ? Macamana nak harumkan balik nama Islam di mata dunia?

Salah satu gambar yang mengatakan bahawa Masjid Nabawi dan Masjidilharam bercahaya dari banggunan-banggunan yang lain...dilihat dari satelit..

Kalau gambar ni betul...memang wow laaa ;)

Surah Al Hajj Ayat 18 (Maksud) - Sumber-

"Tidakkah engkau mengetahui bahawa segala yang ada di langit dan di bumi tunduk sujud kepada Allah dan (di antaranya termasuklah) matahari dan bulan, dan bintang-bintang, dan gunung-ganang, dan pokok-pokok kayu, dan binatang-binatang, serta sebahagian besar dari manusia? Dan banyak pula (di antara manusia) yang berhak ditimpa azab (disebabkan kekufurannya dan maksiatnya); dan (ingatlah) sesiapa yang dihinakan oleh Allah maka ia tidak akan beroleh sesiapapun yang dapat memuliakannya. Sesungguhnya Allah tetap melakukan apa yang dirancangkanNya."

Wednesday, August 25, 2010

Dalam Makanan Ada Ulat, Lipas, Tikus, Katak !

Kalau juadah berbuka yang dah berbau, lembik dan basi takpe lagi kot...cuba kalau makanan tu ada lipas , tikus, kaki katak dalam juadah berbuka ? Hurghhh bikin putus selera kan?

 Nasi ikan lipas RM5.00

 Nasi tikus cencorot kicap RM 6.00

 Mee Goreng Kaki Katak Ladna RM 4.50

Gambar tu nak bagi korang tergugat je, hehehe...

Mesti korang pernah alami perkara macam kat atas kan? Kalau nak beli juadah berbuka tu sila check kebersihan si penjual dan makanan yang dibungkus tu yer...jangan terus sambar je. Kalau boleh bau dulu makanan yang korang nak beli tu, tengok rupa dia dulu baru bayar.

Lagi satu, juadah berbuka ni selalunya disediakan waktu pagi hari, jadi janganlah terkejut kalau korang terbeli benda yang basi dan berbau tu ... bayangkanlah berapa banyak lauk yang dia jual, tak sempat la kalau dia nak masak petang-petang hanya untuk korang je kan. mestilah dia masak awal pagi .

Kesimpulannya, jangan membazir di bulan ramadhan dan berhati hatilah ketika membeli! Chow !


Kapal Terbang Terhempas !

Gempar !!! 42 orang mati - Henan Airlines terhempas di bandar Yinchun ??!!
Gambar pesawat menjunam terhempas!!

Kejadian terburuk ! Kemalangan pesawat terburuk di timur laut China, 42 orang maut dari 96 orang !
Gambar pesawat terhempas !!

Takziah...P/s gambar-gambar di atas hanya sekadar hiasan, berita ni baru lagi, gambar takde kat google..harap bersabar..






Kapal terbang terhempas di Yinchun
25/08/2010 3:14am

BEIJING 25 Ogos - Seramai 42 orang daripada 96 penumpang terbunuh dalam tragedi kapal terbang terhempas di timur laut China semalam yang disifatkan sebagai kemalangan paling buruk negara itu.

Pesawat Henan Airlines itu dilaporkan terhempas di kawasan berdekatan dengan lapangan terbang Lindu di bandar Yinchun sebuah pekan kecil di wilayah Heilongjiang pada pukul 10.10 malam waktu tempatan.

Ketua polis wilayah Heilongjiang, Sun Bangnan berkata, 42 mayat telah dijumpai ketika ini di sekitar kawasan pesawat malang itu.

Manakala 49 lagi mangsa telah dibawa ke hospital berdekatan dimana tiga daripadanya mengalami kecederaan serius. -Sumber-



Tuesday, August 24, 2010

Manusia Paling Besar Di Dunia ! Kenali Manusia Paling Besar Di Dunia, Di Abad Semesta ! Big Size People Dont Go For Bungee Jump !

Gempar !! Manusia paling besar di dunia dijumpai mati terjatuh melepek atas simen ! Siapa manusia paling besar di dunia tu ? Anyway, gambar ini menunjukkan bahawa saya adalah seorang insan yang benci permainan bungge jump ! Sebenarnya saya paling suka dan teringin nak buat bungee jump, tapi disebabkan saya ni kecut telor, saya tak nak la cuba ! Saya takut jadi macam gambar di bawah ;(

 Manusia paling besar di dunia, gempar ! 
Jatuh melepek atas simen selepas bermain bungge jump bersama cikgu neo.
Manusia paling besar di dunia mati sebab Bungee Jump? Karut laa...;p
Adakah Manusia paling besar di dunia tak boleh main bungee jump ? Adakah anda bersetuju ?




Monyet paling besar di dunia, want to say something to cikgu neo...how they think about bungee jump !
 How about this monkey ek...monyet paling gemuk di dunia ! No, its looks like photoshop je.Chow !

Ganyang Malaysia !

First of all, cikgu nak mintak anak-anak murid cikgu bertenang ye. No emo emo, tapi sila tanam semangat cintakan tanah air dalam diri sebab kita dah nak sambut merdeka ni. Malaysia dah nak masuk 53 tahun merdeka, jadi jangan kita halai balai dalam menjaga negara kita ni.  Anyway, sila tengok gambar-gambar indon buat kerja tah pape kat bawah ni...kalau kita ni insan berotak, jangan buat perangai macam ni..

P/s : otak flush dalam jamban ke?
Harini diorang balik taik manusia plak kat kedutaan Malaysia di Indonesia..
Gambar tahi dibaling ke Kedutaan Malaysia
Gambar orang indon pijak bendera malaysia


Gambar banner nak ganyang malaysia


Gambar budak budak indon benci malaysia

Gambar fuck you malaysia


Gambar sweeping sapu orang malasyia


Gambar yes to sisti nurhaliza, but no to Malaysia


Gambar penunjuk perasaan orang indon benci Malaysia ganyang Malaysia
Gambar orang indon bakar bendera malaysia


Gambar indon bakar bendera Malaysia api marak semarak hati mereka

Betapa bencinya mereka terhadap negara Malaysia...mengapa ? Kalau betul minda orang-orang sana terpalit buruk huduhnya tentang Malaysia, mengapa mesti kotorkan pemikiran anak-anak muda juga ? Ahh...adakah mereka bersyukur dengan apa yang mereka ada ? Adakah mereka mengucapkan terima kasih dengan layanan baik kita terhadap mereka ?

Baru-baru ni ada kes nelayan kita dikatakan ceroboh masuk perairan indon dekat pulau Bintan. Nelayan-nelayan kita tu kononnye kena tangkap dengan penguat kuasa laut kat sana...tapi tetiba lak orang marin malaysia tangkap penguat kuasa indon..berlaku la plak percanggahan kat situ, tapi kes selesai sebab diorang da setel dengan cara baik..apa nelayan kita buat kat sana pun aku tak berapa nak paham, tapi bila kes tu da buat indon lagi mengamuk...ni yang buat tak sedap hati kan..Ehem, ehem berapa ciput ye, nelayan-nelayan tu..ada sampai beribu ribu lemon tak berbanding PATI Indon yang masuk negara Malaysia ni ? Hurm...

Baca lebih lanjut berita utusan - Sumber -



 
Excuse me...berapa ratus ribu penduduk anda yang curi curi masuk , menyeludup ke negara kami...tindakan imigresen, menangkap, menjaga kamu dengan baik dalam depo tahanan selagi kamu bersikap baik, menghantar kamu balik ke negara kamu sendiri free of cas, apakah tidak mahu bersyukur lagi...itu belum kira bila korang nak buat rusuhan lagi...berapa ramai lagi nyawa polis, imigresen, afu, yang terpaksa berkorban nyawa nak layan kerenah korang?

Maaf, dengan kisah amah yang didera sana sini. Minta maaflah ye, kalau nak bekerja jadi amah tu...bekerjalah dengan penuh integriti..aku yang pernah ada bibik ni pun, bibik aku suka lepak je waktu petang dengar lagu dangdut indon...itupun kami sekeluarga tak berani nak tegur...

Excuse me, kes pecah rumah, kes rogol, kes bunuh..adakah kamu fikir rakyat kamu tak menyumbang perkara jenayah di Malaysia ? Mengapa rakyat Malaysia semakin takut nak keluar rumah ? Ya...sebab orang tahu...orang asing kat negara Malaysia selalu buat palat je...

Aper cer...pernah tak korang dengar rakyat Malaysia bakar bendera Indonesia...? Tak pernah kan?

Ulasan Pak Najib pulak macamana...

Selambernye nak ganyang Malaysia, Gua kesian dengan member-member yang duduk Indon sana...relatives yang ada di sana, yang menuntu ilmu di sana...Memang kesian...mesti diorang juga terkena tempias nya..Bila orang indon nak insaf ni...Jangan sampai Allah turun bala besar lagi kat diorang dah la..karang kena plak sekali kat Malaysia...Tsunami tu besar, sekali mengaum semua berlipat !



Cerita Seram : Lagi Kes Bapa Mental Sembelih Anak Berusia 3 Tahun Di Kota Bharu !

Salam takziah, innalillah. Kanak-kanak ni tak berdosa apa pun, dalam bacaan aku, kanak-kanak yang dijemput Ilahi dalam usia macam ni...dia akan duduk dalam syurga bermain di tasik penuh susu dan madu...Semoga segala urusan pengebumian berjalan dengan lancar hendaknya...rasa simpati pada keluarga mangsa, terutama ibu kepada kanak-kanak berusia 3 tahun yang disembelih oleh bapanya sendiri..Astagfirullah al azim..

Bapa sembelih anak umur 3 tahun ! Kejadian ngeri yang sama berulang, hari tu kes sembelih isteri ...
ahhh ! Seriau...

Lets say if bapa dia benar-benar ada masalah mental...setahu aku, memang dia tak berdosa sebab dia takde akal fikiran. Kalau bapa dia masih waras, mungkin dia berdosa laa...ini just pemikiran aku jer...sebab orang gila kan masuk syurga...dia tak akan dihisab kan ?




Budak lelaki tiga tahun mati disembelih bapa kandung
24/08/2010 5:05pm

KOTA BAHARU 24 Ogos - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun mati dipercayai disembelih bapa kandungnya di sebuah rumah di Kampung Sungai Budor di sini hari ini.

Dalam kejadian pada 11.40 pagi tadi, Mohd Adam Muzaffar Muhaimi mati di tempat kejadian manakala lelaki yang menyerangnya cedera di leher dipercayai akibat cuba menyembelih dirinya sendiri.

Menurut datuk mangsa, Nik Hashim Nik Abdullah, 64, beliau menyedari kejadian itu setelah diberitahu oleh anaknya, Nik Suzila, 32 iaitu ibu kepada Adam Muzzaffar.

Nik Hashim, yang ketika itu sedang berehat di rumahnya yang terletak tidak jauh dari rumah mangsa, terus menghubungi polis yang kemudian menahan lelaki itu dan merampas sebilah pisau di tempat kejadian.

Lelaki terbabit berusia dalam lingkungan 33 tahun dipercayai pernah mendapat rawatan mental di Hospital Raja Perempuan Zainab II di sini.

Lelaki itu, seorang pengawal keselamatan di sebuah pasar raya di Kota Baharu, dipercayai sudah lama tidak makan ubat bagi rawatan penyakit mentalnya itu.

Adam Muzaffar adalah anak kedua daripada tiga beradik.

Ketika kejadian, adik bongsungnya, Suhaida, 2, ditinggalkan oleh ibunya di rumah Nik Hashim kerana menolong jirannya melapah ayam.

Pemangku Timbalan Ketua Polis Kelantan, ACP Mazlan Lazim yang ke tempat kejadian, berkata kes itu diklasifikasikan sebagai kes bunuh. -Sumber-
Kejadian sembelih menyembelih anak bini ni semakin berleluasa pula. Dunia semakin tua, semakin nak dekat dengan kiamat...dunia melahirkan insan yang tiada jiwa dan tiada ihsan...semoga Allah sentiasa melindungi kita semua, umat islam..jaga diri you all...

Keburukan Tidur Lepas Asar Digigit Jin

Kantoi ! Bontot aku dah lebam lebam nih !! Tu laaa sape suruh tidur lepas asar kan !! Kan dah kena gigit dengan jin ! Jin ni memang ekspert bab gigit peha pempuan ni...cube korang bayangkan muke jin tu?


Hey wanita ! Peha anda lebam lebam biru dan unggu ? Tidak tahu puncanya lebam ? Siapa yang gigit anda ? Suami anda kah ? Anda jatuh katil waktu tidur kah ? Terlanggar bucu meja kah ? Atau...anda gigit diri sendiri kah?  Atau mungkin juga jin yang gigit gigit anda waktu anda tengah kusyuk buat taik mata...jeng jeng jeng...!





Fakta jin gigit peha perempuan yang tidur lepas asar ! 
Gigitan yang meninggalkan kesan lebam yang penuh tanda tanya...Er...jin muke die cane ek???
 Jangan tidur time asar, lepas asar ! Nanti jin gigit korang !! Eeee...tatot !

Lebam di peha ! Cubalah korang tidur lepas asar, mesti ada lebam lebam tu...macam aku kenala...aku kan suka tidur lepas asar..sebab balik kelas je penat ! Tapi lepas dah tahu perkara ni, mungkin aku akan elakkan supaya tak tidur lagi lepas waktu asar ! Takut aku kalau jin ni gigit git badan aku, karang dia gigit tempat tak sepatutnye pulak kang...suami aku belum gigit, nak bagi dia gigit pulak. Pigidah itu jin !

Ustaz yang cakap...so kalau tak caya jugak, sila play ini video.
Video jin gigit peha perempuan yang suka tidur lepas asar !
Geget peha dia ! ngapppp !


Apert Sindrom & Ciri-ciri Apert Sindrom !

Siapa Kanak-kanak Apert Sindrom !!
Apa itu Apert Sindrom (Gangguan genetik) ? Mari kenali kanak-kanak Apert Sindrom :
  • Tulang tengkorang kanak-kanak tak boleh tumbuh dengan normal
  • Penyakit Apert Sindrom akan mempengaruhi bentuk kepala dan wajah
  • Jari kaki dan tangan terbentuk dan bersambung rapat hingga menyebabkan kesukaran bagi kanak-kanak untuk bergerak.
  • Pergerakan tersekat di bahagian siku, bahu, pinggul, dan lutut dan jadi semakin parah bila kanak-kanak meningkat dewasa
  • Struktur mulut bahagian lelangit adalah tebal dan panjang, berkerumun, kadang-kadang sampai menyekat salur pernafasan kanak-kanak Apert Sindrom.
Maksud midface ? 
Muka dia nampak penyek...flatten type of face

 Jari kaki dan tangan are fused together like this  :

Ciri-ciri fizikal Apert Sindrom : 
  • Cekung, kurang berat badan
  • Hidung penyek
  • Mata lebar
  • Lelangit tebal
  • Mulut sumbing
  • Masalah pernafasan dan pendengaran
  • Sistem saraf pusat, tulang belakang, abnormal
  • Tengkorang yang abnormal, menyebabkan perkembangan otak pun terbantut
  • Selalu berpeluh
  • Rambut halus dan kurang
  • Kulit berminyak dan berjerawat dengan teruk




Subhanallah, ciptaan Allah. Semoga cikgu-cikgu pendidikan khas dijauhkan daripada kenan kenan ni. Kalau mengajar, jangan lupa berdoa semoga keturunan dijauhkan dari penyakit macam kanak-kanak yang jadi klien kita. Chow !


Monday, August 23, 2010

Keburukan Main Mercun : Anak Mati Melambung Ke Pokok Akibat Mercun , Ibu Ayah Serah Diri Kat Polis !

Yep, aku nak kuahkan rasa sedih aku pada keluarga mangsa yang baru kehilangan seorang anak lelaki yang berumur 6 tahun kelmarin. Aku sedih, terkilan...atas kesalahan mak dan ayahnya, anak dia yang terkorban...Menurut berita utusan.com, bapak dia ni pernah ditahan atas akta menjual mercun...tapi entah kenapa masih tak insaf...

 Keburukan Main mercun , rumah meletup, anak mati...



Yang aku tak sangka, masa kejadian letupan rumah sebab mercun tu, ibu bapa budak ni dikatakan melarikan diri seketika...sebab diorang takut kena tangkap..dan harini baru diorang serah diri pada pihak polis...baguslah tu, tak payah nak larikan diri...tak kemana pun boleh ko pergi...

Bahaya main mercun ! Keburukan main mercun , boleh mengundang maut !

 Peniaga jangan fikir nak untung jual mercun sahaja, fikirkanlah keselamatan orang lain , pengguna yang menggunanya ! Hapuskan mercun ! Bunga api takpe...

Aku harap dengan kejadian ni, kita semua kena insafi diri. Jangan biarkan adik-adik, anak-anak kita main mercun. Kalau nak main bunga api tu boleh...tapi biarlah ade pengawasan dari ibu bapa dan orang tua..Ambil lah iktibar atas apa yang dah terjadi ni..

Video Lawak Parody Facebook Dalam Dunia Realiti : Funny Video About How Facebook Applied In Real Life !!?

Video lakonan pasal Facebook in real life ! Must seee !!!

Lepak and enjoy jap tengaok video parody pasal facebook in real life. Haha...memang lawak...video ni menunjukkan yang sorang mamat ni tertekan dengan penggunaan facebook dalam hidup dia. Istilah comment, poke, walls, tags, status semuanya dilakonkan balik dalam video ni. Memang bijak dorang ni buat lawak...

At the end of video, ade sorang pakcik tua bertongkat dari Myspace merengek "why everybody dont want to play with me anymore???"



Hahah, amacam? Kreatif tak...? Oooh, aku tetap dengan pendirian aku, kerajaan Malaysia patut menyekat penggunaan Facebook di negara ini ! Facebook mengundang lebih banyak perkara negatif dari yang positif ,  Setuju ?

Sunday, August 22, 2010

GENGBLOGGER Tidak Boleh Di Akses Sebab GENGBLOGGER Bankrupt ????! Kenapa Masalah Log In GENGBLOGGER Berlaku ??

Betul ke Gengblogger dah bankrupt??? Ikuti kisah ini selanjutnya...!
Tidak boleh lagi akses Gengblogger dan Kongkrunch.com, mengapa???

Sebelum pape, aku nak ucap terima kasih berlipat ganda kat Gengblogger sebab banyak menolong aku dalam menaikkan traffic. Hurmm ...Tapi kenapa dah nak seminggu log in tak boleh masuk Gengblogger ni? Kenapa Gengblogger ni bankrupt ke ape, tak bayar duit broadband ke? Adoii laa tolonn laa pulih cepat ;(

Nak masuk Gengblogger ni susah sangat sekarang.. Bukan sekelumit orang je cakap, hampir semua pengguna alami masalah yang sama...ape ni Gengblogger, prestasi lu menurun laaa. Sila tingkatkan prestasi anda ye...jangan bikin hambar je...


 Nak tau siapa pengasas Gengblogger ?? 

Ini dia Kong King Kong ! Encik Kong kalau tak salah aku laaa...aku tak kenal dia secara peribadi, tapi aku pernah jumap dia. Jumpa encik kong kat mana ? Mestilah kat dalam mimpi je...hahahaha saje pancing.  Anyway, mane lah pengasas blogger ni menghilang ni, aku gi check blog pengasas Gengblogger ni kat kongkrunch.com tapi harapan ku punahh bila blog dia pon server down gak. Apekah ?

Aku nak ping dekat Gengblogger tak boleh, aku nak ping kat Nuffnang Innit pun tak boleh sebab Nuffnang dah buang status Gliteratti aku. Aku nak ping kat tempat lain leceh memang leceh, nasib baik boleh ping dekat Facebook ! :) Chow !

P/s : Jangan nanes jangan risau, Gengblogger belum totop or bankrupt lagi, maybe server je down eh eh..relek laa ade orang tu dah tak keruan dah tu ;)

Saturday, August 21, 2010

Tragedi Ngeri : Kisah Anak Tembak Mati Bapa Sendiri Sebab Bapa Melawan Cakap Anak !!

Anak tembak bapa sampai mati ??? Bapak melawan cakap anak , anak terus tembak mati bapak dia...Kisah anak-anak zaman sekarang, dah berani nak tembak mati bapa sendiri. Tiada lagi rasa sayang dalam nilai diri manusia...

Ops !Ini bad bad jokes je okay ! 


x

deleted

Lek Lek Lek Lek Soi Soi Soi Soi Lek Lek Lek Soi Soi Soi Lek Lek Lek Lek Soi Soi : Apebenda Lagi Ni ? Tindakan Tegas Ke Atas Orang Yang Mengapikan Isu Hak Bumiputera !

Bak kata Dr. Rais Yatim, "Orang Melayu harus bersatu dan ketepikan perkara remeh dan menyuarakan apa yang hak. Jika ini tidak dilakukan, orang seperti Soi Lek akan terus menggugat perjuangan asas," Jadi jangan biarkan perkara ini berlaku !! Kerajaan sila ambil tindakan tegassss !

Lagi lagi muke ko je yang buat pasal !
Tuntutan kurangkan ekuiti bumiputera bertentangan perlembagaan :Kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek supaya ekuiti bumiputera dikurangkan adalah bertentangan perlembagaan negara."Apabila Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek menuntut ekuiti bumiputera sebanyak 30 peratus dalam semua sektor ekonomi dikurangkan secara berperingkat-peringkat, sekali gus beliau menentang Perlembagaan Persekutuan Malaysia" - Sumber-
Rais berkata, bahawa dalam Perkara 153 juga, hak kaum juga disebut, dan dalam soal ini, Soi Lek boleh berjuang dan meminta ehsan kerajaan untuk membantu, tetapi tidak boleh menidakkan hak yang ada pada orang Melayu dan juga penduduk asal di Sabah dan Sarawak.

Ok, senang je. Kalau dah taknak sangat ikut peraturan kat Malaysia ni, apa kata ko pegi buat negara sendiri je!!! Ishhh, orang macam ni memang tak patut la ada dalam masyarakat Malaysia, selalu bikin hati panas je ! Itulah kita, selalu sangat bagi muka dekat orang-orang macam ni...Lek lek lek lek lek lek lek lek soi soi soi soi soi soi...ish !

Wednesday, August 18, 2010

Tindakan Tegas Diambil Ke Atas Individu Yang Menimbulkan Isu Sensitiviti Perkauman : Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)

 Hah, tangkap diaaaa !

Aku geram betul laaah ! Kalau dah nama pun Tanah Melayu, kita kena lah pertahankan tanah tumpah darah kita ni...mana boleh halai balai je ! Nak ke kalau orang lain ambil alih tanah kita ni, kita nak ke dipijak sedangkan ini tanah kita ? Kita perlu menjaga kepentingan kita sebagai warga bumiputera okay !

Memang, tindakan tegas perlu dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) perlu diambil bagi sesiapa sahaja yang timbulkan sesitiviti isu perkauman ni. Amboi-amboi..sedap sedap dia je ek! Geram aku...dah la aritu bikin panas dengan masalah tingkah laku yang memalukan rakyat Malaysia...camtu pun leh jadi role model ke? Ko takyah jadi rakyat Malaysia la weh, jadilah rakyat negara lain...bikin malu je.

Geram aku geram. Tu la orang kita, bagi muka sangat...terlampau baik sangat..lepas tu kita yang rugi...Anyway, korang fikir aku cakap pasal apa ? Lu pikir laa sendiri...

Pewarna Rambut L'oreal !

Muka bengkak seperti gajah lepas warnakan rambut ??? Bahaya betul !
Bahana memakai pewarna rambut !! Berhati-hatilah kamu !!

Kesian kan kat budak ni...alergic sebab pakai pewarna rambut !

Hair dye yang remaja ni gunakan untuk mewarnakan rambut dia...L'oreal ???

Ini adalah antara keburukan mewarnakan rambut ! Remaja perempuan ni, niatnye nak warnakan rambut dia...Selepas 10 hari dia gunakan guna hair dye ni, dia dapati muka dia membengkak macam gajah ! Woahhh ! Acwwh terkejutnya beliau ! Bila dia pergi kat doktor, doktor sah kan yang dia ni mengalami alergic yang teruk dan mengakibatkan masalah steroid dan antihistamin.. Nak tau lebih lanjut, kat sini - Sumber 1, Sumber 2

Mengikut budak perempuan tuh, antara ciri-ciri alergic memakai pewarna rambut :
  • mata menjadi kemerah merahan
  • mata menjadi gatal
  • muka terasa pedih
  • muka mula membengkak

Jadi, kamu semua nak pakai pewarna rambut kah ? Orang islam boleh ke mewarnakan rambut ? Mengikut bacaan aku, orang islam boleh mewarnakan rambut, tapi ikut motif. Kalau motif sekadar nak cantik dan peraga dekat orang selain suami, itu dah kira berdosa. Kalau orang muda beruban sebelum tua, itu dibolehkan untuk mewarnakan rambut. Selanjutnya, korang baca sendiri lah ye : 

Soalan tentang hukum mewarnakan rambut perlu dilihat dari pelbagai aspek, seperti tujuan mewarna, jenis-jenis warna dan pihak-pihak yang terlibat dengan kegiatan mewarna serta kesannya kepada diri, keluarga dan masyarakat.

Abu Hurairah r.a. Rasulullah s.a.w. bersabda yang membawa maksud: Sesiapa yang menyimpan rambut hendaklah ia mengemaskannya. (Miskat, 2/491). Mengemaskan rambut ertinya tidak membiarkannya kusut masai, tidak terurus, berterbangan apabila ditiup angin atau dibiar menjadi sarang tempat kutu membiak dan sebagainya.

Sebaliknya, rambut hendaklah dibersihkan setiap hari, diikat dan disapu minyak, supaya kelihatan sentiasa berseri. Bagi wanita pula hendaklah didandan atau diikat kemas, diwarnakannya jika sudah beruban dan tidak lagi diminati suaminya, tetapi hendaknya tidak dipamer kepada lelaki bukan mahramnya. Bagi wanita yang sudah lanjut usia dan tidak bersuami, tidak perlu lagi berbuat demikian, kerana tiada motif sebenar daripada pewarnaan rambutnya.

Sebahagian ulama melarang perbuatan mewarnakan rambut secara mutlak, seolah-olah warna rambut tidak boleh diubah daripada warna asalnya, namun sejauh yang diperhatikan, dalil-dalil yang dikemukakan bagi pengharaman itu tidak lengkap, atau larangan itu hanya kepada lelaki sahaja, sedangkan wanita dikecualikan, atau larangan dikhaskan kepada wanita tua yang mewarnakan rambutnya, supaya kelihatan muda dan bergaya, lalu diminati lelaki yang tertipu dengan rambut kepala yang kononnya masih hitam.

Saya berpendapat, mewarnakan rambut hukumnya harus bagi wanita yang bersuami, jika tujuannya memperlihatkan kecantikan kepada suaminya sahaja, tetapi hendaklah tidak mempamerkannya kepada umum. Amalan ini boleh dimasukkan di bawah tuntutan penjagaan rambut, sebagaimana dalam hadis di atas.

Selain itu menjaga keharmonian antara suami dan isteri sangat besar tuntutannya. Isteri tidak sia-sia, jika rambutnya yang putih itu tiba-tiba kelihatan hitam di hadapan suaminya. Bagaimanapun, wanita lebih suka memperlihatkan kecantikan dirinya kepada orang lain, bukan kepada suaminya.

Abd. Rahman ibn al-Jawzi (114-1201 M.) berpendapat, lelaki juga harus mewarnakan rambut ubannya dengan apa jua warna, termasuk hitam. Beliau menjawab hadis-hadis yang melarang mewarna rambut itu sebagai khusus kepada mereka yang bermotif untuk memelihara nafsu mudanya, sekalipun usianya sudah cukup tua, sehingga tiada tanda-tanda ingin insaf atau semangat kembali kepada cara hidup yang mengutamakan hari akhirat.

Sehubungan ini juga ada riwayat menyatakan, kaum Yahudi dan Nasara beranggapan mewarnakan rambut itu menjejaskan nilai-nilai agama dan ibadat seseorang manusia, justeru itu, kalangan agama dan paderi-paderi Yahudi dan Nasara tidak mewarnakan rambut mereka. Anggapan ini dikira suatu keterlaluan dalam agama yang tidak sesuai dengan ajaran Islam.

Baginda Rasulullah s.a.w. melarang umat Islam mencontohi Yahudi dan Nasara, sebaliknya mereka hendaklah menunjukkan cara hidup dan budaya yang berbeza dengan budaya mereka. Dalam konteks ini baginda dalam sebuah hadis riwayat Bukhari daripada Abu Hurairah r.a. bersabda yang bermaksud: Kaum Yahudi dan Nasara tidak mewarnakan rambut mereka. Warnakan rambut kamu supaya tidak menyerupai mereka.

Bagaimanapun, ulama sepakat berpendapat, mewarnakan rambut itu tidak wajib, ia hanya sunat sahaja. Sahabat-sahabat nabi yang arif tentang sunah seperti Ali ibn Abu Talib, Ubayy ibn Ka'b dan Anas ibn Malik tidak mewarnakan rambut mereka.

Saya lebih cenderung kepada pandangan Ibn al-Jawzi yang dinyatakan di atas, iaitu setiap orang harus mengenali dirinya sendiri. Jika mewarnakan rambut itu bertujuan memungkinkan dirinya bersama-sama orang muda dalam gelanggang maksiat dan memuja nafsu, pada hal usianya sudah tiba untuk kembali bertaubat dan sentiasa ke masjid, sebenarnya orang ini masih belum sedarkan diri. Uban pada hakikatnya adalah penanda bahawa usia sudah tua, perjalanan hidupnya mungkin lebih separuh usia telah berlalu.

Soalan selanjutnya, apakah jenis-jenis warna yang dibenarkan? Adakah meliputi semua warna seperti hitam dan perang atau warna-warna tertentu sahaja. Ulama berpendapat, orang tua yang rambut kepala dan janggutnya sudah beruban putih, tidak wajar lagi memilih warna hitam, kerana warna ini hanya sesuai bagi orang muda. Jika berminat, pilihlah inai bagi mewarnakannya.

Keharusan bagi orang tua, sesuai dengan sebuah hadis yang menyatakan, tetakala Abu Quhafah, iaitu bapa Abu Bakar al-Siddiq dibawa kepada nabi s.a.w. pada hari pembebasan Mekah, apabila baginda melihat rambut kepala dan janggutnya beruban putih, lalu bersabda: Warnakan rambut dan janggutnya, tetapi jangan pilih warna hitam. (Muslim: bilangan 2102). Warna hitam dilarang, kerana Abu Quhafah adalah seorang tua yang tidak lagi sesuai dengan warna itu.

Hadis ini menurut sesetengah ulama bermaksud, jika orang muda ditumbuhi uban pada kepala dan janggutnya, sedangkan ia masih pada usia yang biasanya belum lagi beruban, maka harus baginya mewarnakan rambut kepala dan janggutnya dengan apa jua warna termasuk hitam, lebih-lebih lagi jika jiwanya merasa keberatan menerima kenyataan bahawa ia beruban pada usia itu.

Hukum ini samalah dengan seorang yang cacat anggota, ia sangat malu dengan kecacatannya, maka Islam mengharuskannya memperbaiki kecacatan itu, supaya hidupnya lebih tenteram, perasaannya lebih tenang, kerana Allah tidak memberati seseorang, kecuali setakat termampu olehnya.

Sehubungan ini Imam ibn Syiba al-Zuhri menyatakan: Kami berpendapat harus memilih warna hitam, jika kulit muka seseorang itu masih belum berkedut, giginya masih belum goyang, maksud beliau ialah waktu umurnya masih muda. Antara sahabat yang berpendapat harus memilih warna hitam ialah, Sa'd ibn Abu Waqqas, Uqbah ibn' Amir, al-Hasan dan al-Husain, Jarir dan lain-lain.

Sebahagian ulama termasuk Imam Syafi'i berpendapat haram menghitamkan rambut uban, kecuali bagi tentera ketika perang. Tujuannya supaya musuh berasa takut dan keliru dengan usianya yang masih muda. Dalam sebuah hadis riwayat Abu Zarr al-Ghifari r.a. katanya: Sabda nabi s.a.w. yang bermaksud: Sebaik-baik pewarna bagi warnakan uban kamu ialah inai dan katam. Katam ialah pewarna yang diambil daripada sejenis pokok (Tirmizi: 1753. Abu Dawud: 4205). Hadis ini difahamkan warna inai hendaklah menjadi pilihan mereka yang ingin mewarnakan rambutnya.

Melihat kenyataan yang ada dalam masyarakat Islam hari ini, kalangan muda mudi Islam ada yang mewarnakan rambut mereka dengan warna perang, kerana meniru atau terpengaruh dengan orang Barat yang perang warna rambutnya. Sebahagiannya pula mewarna-warnikan rambut, kerana mengamalkan budaya punk kononnya. Fenomena ini tidak wujud pada zaman awal Islam, terutama ketika orang Barat belum dianggap sebagai bangsa yang maju di dunia.

Hukum Islam jelas dalam hal ini, iaitu melarang umatnya meniru dan menyerupai budaya dan cara hidup orang kafir. Dalam sebuah hadis riwayat Abu Dawud, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: Sesiapa menyerupai sesuatu kaum, maka ia tergolong dalam kumpulan mereka. Tidak syak lagi, meniru budaya asing secara membuta tuli, tanpa memikirkan faedahnya, adalah suatu amalan yang salah dan membuktikan pendewaannya kepada bangsa yang dicontohinya.
 
Berbalik kepada soalan tentang bahan pewarna yang bertanda logo halal yang biasanya menunjukkan bahan itu bersih dan halal diguna. Saya kurang pasti sama ada pewarna itu untuk mewarna makanan dan minuman atau untuk mewarna rambut. Sepanjang pengetahuan saya, logo halal biasanya diletak pada makanan dan minuman sahaja. Barang-barang lain seperti pakaian dan alat-alat solek tidak diletakkan tanda itu.

Kita di sini berbincang soal halal haram bukan pada makanan, kerana makanan bergantung kepada sama ada suci atau najis sesuatu bahan yang hendak dimakan, sedangkan hukum mewarna rambut tidak kena-mengena dengan sama ada suci atau najis bahan itu, tetapi pada dalil, tujuan dan motif pewarnaan itu dilakukan.

Untuk pengetahuan puan yang bertanya juga, hukum mewarna rambut ini tiada kena-mengena dengan hukum mandi hadas dan wuduk kerana hukum mandi hadas dan wuduk ialah wajib meratakan air pada anggota badan yang wajib dibasuh. Jika bahan yang diguna bagi mewarnakan rambut itu menghalang sampainya air kepada anggota yang dibasuh maka hendaklah dibuang terlebih dahulu bahan itu, terutama sebelum wuduk dan mandi hadas.

Ini bermakna bukan semua pewarna menghalang sampai air, puan dengan mudah sahaja dapat membezakan antara pewarna yang menghalang dan tidak menghalang sampai air. Bahan-bahan seperti kunyit tidak menghalang, tetapi bahan seperti cat dan cecair getah tentunya melekat dan menghalang. Seseorang yang ingin mandi hadas atau berwuduk, hendaklah mempastikan diri atau anggota wuduknya bersih daripada bahan-bahan seperti cat dan getah terlebih dahulu. Sumber

P/s : Fuhh habis tak baca mende alah ni, kena baca semua sampai habis dulu baru faham tau...jangan nak mengelat ;) Aku ingat nak warnakan rambut laaa , nak jaga kecantikan rambut punya pasal kan.. hik hik tapi tok tatapan suami tercinta je laa ! Aww ~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by Alieff Artwork