Friday, September 30, 2011

Pembantu Pengurusan Murid : Luahan Perasaan.

Salam..

Saya terpanggil untuk berkongsi luahan perasaan seorang pembantu pengurusan murid...yang telah meninggalkan komen di blog saya hari ini...kesian saya bila baca luahan perasaan dia nih...kakak ni mesti berhati mulia..dan telah cuba yang terbaik dalam melaksanakan tugas dia sebagai PPM di sekolah yang bergelar SJKT nih...tapi malangnya...dia seakan-akan dipergunakan..dan tak dihargai...walaubagaimana pun, saya ucapkan tahniah pada kakak sebab berjaya menceriakan kawasan bilik darjah dan dapat pujian atas hasil kerja akak tu...



Anonymous said...  
Saya pun ppm jugak... tapi bagi saya amat menyedihkan.. skrg sy bertugas di sekolah tamil di sekitar kuala lumpur. Sebnarnya bukan itu masalah bagi saya tp keadaan persekitaran yg mmbuatkan saya rasa kecik hati dan rasa terhina. Setiap pagi saya dikehendaki menyediakan secawan air panas x kira milo ke atau ape ke dan satu botol air masak. Apakah itu tugas PPM... saya dah rasa mcm "tea lady". cikgu tu pulak(india) setiap kali makan, xpulak dia nak basuh pinggan...  Saya xfaham dgn sikap cikgu ni... Kerja2 yg xsepatutnya saya buat. Saya nak buat aduan tapi takut nanti kena boikot pulak tp saya nak buat mcm mana lagi ?? Saya diarahkan untuk menyiapkan kertas kerja untuk rombongan dan konvo...yang paling menyakitkn hati, setiap kali aktiviti sekolah, xkira apapun.. saya diarahkan untuk tugasan menyediakan minuman, tetapi kebajikan saya sbg kakitngn krajaan xde... semua guru dan kakitngn sokongan dapat seorng sehelai t'shit. tapi saya bayang t'shirt pun xde. higgakan ada ibu bapa pelajar yang tegur " eh u kenapa xpakai t'shir mcm diaorg semua ??' betapa rasa rendahnya diri saya dan hinanya kerja ppm ni diperlaku mcm tu...  Saya berusaha menghias dan mencantikkn kelas, hari2 blik lambat, akhirnya berbaloi sbb pihak pemantau amat berpuas hati dan nak jadikan pra contoh... tp yang dpt nama, cikgu jugak sedangkan time buat kerja2 tu, cikgu tahu mengarah je... cikgu cukup time balik sedangkan saya hari2 blik lambat hampir sebulan, rehat pun xambil semata2 nak menyiapkan kelas tu... BETAPA SEDIHNYA HATI SAYA SEBAGAI SEORG PPM...

Saya harap..sebagai guru...kita tak seharusnya mempergunakan dan buat PPM rasa terpinggir...jangan wujudkan jurang atau berpuak dalam satu bumbung di tempat kerja...kita ada nilai kemanusiaan...jadi sama-samalah kita hormat menghormati dan bekerjasama dengan PPM yang bertugas di sekolah kita...PPM bukan orang gaji..bukan tea lady...PPM ada tugas yang perlu dilakukan..kalau nak tahu lebih lanjut..sila lihat entri Tugas PPM : Pembantu Pengurusan Murid N17
Daftar Percuma Terima RM10
Modal RM10 Pendapatan Berterusan
Jana Pendapatan Cara Mudah & Terbaru
Portal Iklan & Bisnes Online No. 1 Malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by Alieff Artwork